NOU CODI DE LA ENERGIA ELÈCTRICA, PUBLICACIÓ ACTUALITZADA DE TOTA LA REGULACIÓ DEL SECTOR ELÈCTRIC

Fruit de la col·laboració entre el Ministeri de Energia, Turisme i Agenda Digital (MINETAD), i l’Agencia Estatal del Butlletí Oficial de l’Estat (AEBOE), i amb la participació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s’ha publicat l’actualització de totes les normatives que regulen l’energia elèctrica a Espanya.

El Codi de l’Energia Elèctrica recopila, ordena i compila les principals normatives estatals vigents relatives al sistema elèctric, per posar a disposició dels interessats, subjecte, empresa o professionals, un instrument útil per conèixer, mitjançant una font consolidada i permanentment actualitzada, la legislació estatal d’aplicació general a l’energia elèctrica, que constitueix un be i un servei essencial i imprescindible per a la participació plena dels ciutadans de la societat actual.

Des del 2012 la majoria de les disposicions del codi han sigut reformades per dotar-les de sostenibilitat econòmica i financera. D’abans del 2012 només sobreviuen parcialment quatre disposicions amb nivell de llei, amb el que tenim de forma clara definit l’abast de la reforma normativa implantada en aquest darrers anys.

El Codi conté 100 disposicions distribuïdes en 11 apartats, ordenats dins de cadascun en funció del rang normatiu, i dins de cada rang per ordre cronològic.

La distribució dels apartats és:

  • Apartat I, normes estatals amb rang de llei.
  • Apartat II, aspectes generals de les activitats i de la regulació vigent dels pagaments per capacitat i peatges d’accés, tant de productors com consumidors.
  • Apartats III, IV i V, s’encarreguen de la regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica. L’apartat III regula el mercat majorista peninsular, mentre el IV regula el mercat no peninsular, i el V, que és el més extens, regula la generació mitjançant energies renovables, cogeneració i residus.
  • Apartat VI i VII, normativa relativa al transport, distribució i operació del sistema.
  • Apartat VIII, comercialització i subministrament d’energia elèctrica.
  • Apartats IX, X i XI, tracten respectivament la regulació de les següents activitat elèctriques, autorització d’instal·lacions i contractació de subministrament, intercanvis internacionals, i de l’estalvi i eficiència energètica.

Per altra banda destacar que arrel del llançament fa un any aproximadament per part de la UE, de l’anomenat Winter Package: “Clean Energy for all Europeans”, que conté les mesures normatives per la transició cap a una energia neta, es preveu que el present codi pateixi una transformació important en els propers anys.

Aquest Codi d’Energia Elèctrica és un dels quatre codis electrònics que publica el BOE, els altres tres son: GAS, Seguretat Nuclear i Petroli.

Accés al Codi de l’Energia Elèctrica

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols deixar un comentari?
Pregunta'ns el que vulguis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *