SISTEMES VRF, la climatització eficient i adaptable a les necessitats climàtiques i de distribució del client

Sistemes VRF - Climatització eficient

Els Sistemes de Climatització de Flux Variable de Refrigerant (VRF), són una bona solución, tecnològicament eficient i adaptable als requisits de diferents tipus d’instal·lacions com edificis, hotels o locals comercials.

Tal com ens indica la seva definició és un sistema de climatització amb cabal variable de refrigerant que s’adapta a la demanda del conjunt de la instal·lació gràcies a la tecnologia inverter del cor del sistema, el compressor, i regula el benestar en els diversos espais interiors a través de les vàlvules d’expansió electròniques que transmeten calor o fred a través de les diferents tipologies d’unitats interiors que es poden integrar en el sistema, de paret, casset, conductes, sostre o columnes.

La tecnologia del VRF va néixer als anys 80 al Japó i s’ha desenvolupat des de llavors aconseguint un dels sistemes més eficients per climatitzar sobretot oficines, hotels, centres comercials, hospitals, centres públics, comerços, etc. Es tractaria d’un tipus de sistema multi-split en el qual cada unitat interior opera individualment segons demanda de temperatura, tot i que amb un principi de funcionament diferent i més complex.

En aquest tipus de sistemes, les unitats exteriors s’instal·len generalment en les cobertes dels edificis per a la correcta ventilació, sent la distribució de les unitats exteriors així com les distàncies entre elles i obstacles arquitectònics molt importants per garantir alts índexs d’eficiència. Tenen capacitat per a climatitzar fins a un edifici complet gràcies a la possibilitat de connectar múltiples unitats interiors de diferents tipus amb una gran flexibilitat i regulació independent.

Aquesta tecnologia adapta el consum energètic a la demanda, i a més varia la quantitat de refrigerant que envia a les unitats interiors en funció de la regulació de temperatura de cadascuna d’elles.

Sistemes VRF

Avantatges de la climatització mitjançant VRF

  • Permeten la instal·lació de diferents tipus d’unitats interiors que s’adaptin a les diferents necessitats i zones d’un edifici.
  • Permet regular la temperatura que desitgem en cadascun dels espais interiors, o fins i tot mantenir unes enceses i altres apagades, gràcies al seu sistema de control electrònic. Per tant, podrem aconseguir temperatures independents en cada estada de forma molt precisa.
  • Unitats exteriors molt silencioses, la incorporació de ventiladors inverter redueix de forma significativa la potencia sonora, i permet complir les normatives urbanístiques municipals.
  • L’ajust del cabal de refrigerant al necessari segons demanda de cada unitat interior ve donat per la tecnologia Inverter que modula la velocitat de treball dels compressors, tractant-se d’un sistema que ha demostrat una gran eficiència energètica tan necessària en grans instal·lacions.

Sistemes VRF aire-aire amb recuperació de calor

En l’evolució de les instal·lacions de flux variable s’ha desenvolupat la recuperació de calor, és a dir que dins de la mateixa instal·lació poden treballar unitats interiors en mode fred i altres unitats en mode calor. Aquesta modalitat del sistema VRF també se les coneix com “3 tubs”, ja que la instal·lació requereix d’un circuit frigorífic més complex de tres canonades de coure que connecten i traslladen fluid i gas entre les unitats exteriors i interiors a les diferents pressions de treball.

Amb aquesta millora introduïda en els sistemes VRF i sempre que la instal·lació ho permeti per diferències de demandes entre diferents espais d’un mateix equipament, les instal·lacions a 3 tubs poden arribar a un índex d’eficiència de 7 o 8. En la situació ideal de demanda equilibrada de calor i fred, la unitat exterior es comporta simplement com compressor i a través de la regulació de les unitats interiors es distribueix calor i fred a les diferents estances segons demanda.

Electrònica i regulació precisa

Un dels components clau d’aquest tipus de sistemes es basa en l’electrònica avançada que s’encarrega de rebre les ordres de cada unitat interior i gestionar la resposta de les unitats exteriors fent que el sistema s’adapti a la perfecció a la demanda real de cada estada.

Un complex sistema electrònic detecta la informació recollida des de les sondes i mesuradors de temperatura i envia les ordres precises al circuit frigorífic, al compressor perquè vinculin la quantitat exacta de refrigeració o calefacció que demanden les unitats interiors, aconseguint un funcionament el més eficient possible.

Altres tipus de sistemes VRF segons la seva unitat exterior

Sistema axial

Es tracta del sistema VRF més convencional, les unitats exteriors expulsen l’aire a través de ventiladors axials pel que s’han d’instal·lar en el terrat de l’edifici. Com ja hem comentat, el seu funcionament permet la regulació independent de les diferents unitats interiors instal·lades a l’edifici així com combinar unitats de diferents tipologies i potències.

Per instal·lar aquest tipus de sistema en un edifici particular és obligatori comptar amb el permís de la comunitat de veïns tant per a la seva instal·lació com per accedir-hi en tasques de manteniment i revisió.

Les unitats exteriors amb ventilador axial no tenen pressió suficient per expulsar l’aire a través d’un sistema amb descàrrega mitjançant reixeta.

Sistema Centrífug

Es tracta d’un sistema de climatització que incorpora la tecnologia VRF inverter però amb un ventilador centrífug, és a dir, un sistema VRF compacte que no requereix de grans unitats exteriors al terrat.

El sistema centrífug permet expulsar l’aire encara que el situïs darrere d’una reixa, de manera que resulta idoni per a locals comercials.

Aquest tipus de sistemes centralitzen en un sol aparell la producció energètica i un ventilador centrífug per expulsar l’aire del local al carrer. Aquest aparell ve a substituir a la unitat exterior però queda amagat en un fals sostre del local, de manera que no ocupa superfície útil.

Entre els avantatges extres dels sistemes de climatització VRF centrífugs, és que poden instal·lar-se en qualsevol local sense necessitat de demanar permís del veïnat ja que les unitats exteriors poden ser instal·lada en sales tècniques. Tan sols han de complir amb la normativa d’urbanisme que cada ciutat marca en quant a la limitació del cabal de l’aire.

Seguretat en els sistemes VRF

Des del punt de vista de la seguretat dels sistemes VRF plantegen dubtes de seguretat que una instal·lació competent ha de verificar.

Els punts que s’han de verificar i comprovar són:

  • Verificar resistència canonades de refrigerant a les altes pressions de treball.
  • Calcular les concentracions de gas refrigerant en totes les sales per on circula la instal·lació de refrigerant en cas de fuita, i el conseqüent perill d’asfíxia per desplaçament de l’oxigen.
  • Agreujant en el cas anterior per l’estratificació del refrigerant.
  • Alta toxicitat dels components dels gasos refrigerants en cas d’incendi.
0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols deixar un comentari?
Pregunta'ns el que vulguis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *